8 martie 2010

Pisicile de la Platina...

Un alt fragment din cartea "Viaţa şi lucrările Părintelui Serafim Rose", de data aceastra referitor la pisici:

"Ani de zile după mutarea lor, părinţii (Serafim şi Gherman) nu avuseseră pisici sau câini, gândind, în zelul lor de atunci, că nu este călugăresc a avea animale de casă la schit. Apoi, într-o bună zi, Nina le-a adus un dar. Stând cu Părintele Gherman în pridvor, i-a spus să închidă ochii şi să întindă mâinile. Când i-a deschis, s-a trezit că ţine în braţe o pisicuţă gri. I-a spus Ninei că nu-i trebuie pisica, însă ea l-a întrebat dacă nu cumva are şoareci care îi fac necazuri. "Bine", a spus Părintele Gherman, adresându-se pisicii: "Dacă prinzi un şoarece într-o oră, poţi să rămâi. Dacă nu, va trebui să pleci."
Pisica a fugit sub clădire şi după 15 minute, pe când Părintele Gherman şi Nina stăteau încă de vorbă, a adus un şoarece în pridvor şi l-a depus la picioarele Părintelui Gherman, îndeplinindu-şi astfel cu promptitudine prima ascultare călugărească.
Înainte de venirea pisicilor părinţii văzuseră în repetate rânduri în zona schitului şerpi cu clopoţei. Însă după venirea pisicilor, rareori au mai văzut astfel de şerpi. Părinţii au dedus că şerpii fuseseră atraşi în clădiri de şoareci, însă acum, când pisicile reduseseră considerabil populaţia de şoareci, şerpii nu mai aveau motiv să se apropie.
Întrucât nu se cuvine să dai unui animal numele unui sfânt, părinţii şi-au numit pisicile după ceva - de obicei un loc - legat de sfântul pomenit în ziua când animalul sosise. Astfel o pisică sosită în ziua Sf. Gherman din Alaska a fost numită Alaska; alta venită de Sf. Theodor Tiron, A fost numită Tiron. O pisică fumurie, cu ochi trişti, s-a întâmplat să sosească la praznicul Maicii Domnului, Bucuria Tuturor Întristaților: de aceea a fost numită Întristare."


3 comentarii:

adriana spunea...

La multi ani!

Anonim spunea...

Foarte frumoasa povestea!

Maria spunea...

Ce povestioara simpatica! :))
Cum a facut pisicul gri "ascultare calugareasca" chiar din prima zi. :))