16 februarie 2010

Postul cel Mare - despre smerenie

O carte pe care o recomand oricărui creştin la începutul postului : "Postul cel Mare" scrisă de Părintele Alexander Schmemann. Am citit-o de două ori, dar cred că trebuie să o mai citesc încă de vreo douăzeci de ori ca să înţeleg adevărata importanţă a postului.
Cartea este împărţită în cinci capitole: Pregătirea pentru Postul Paştelui, Slujbele Postului, Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite, Călătoria Postului, Postul în viaţa noastră, plus un capitol- anexă: Sfintele Sfinţilor. Cred că este de un real folos duhovnicesc atât creştinilor "practicanţi" cât şi celor care au descoperit mai târziu frumuseţile Ortodoxie şi s-au hotărât să pună început bun vieţii lor.
Mi-am propus să postez în fiecare zi câte un fragment (sau mai multe) din această carte care m-a impresionat în mod deosebit. 

 Astăzi - despre smerenie

"Dacă exită o calitate morală aproape desconsiderată şi chiar negată astăzi, aceea este smerenia. Cultura în care trăim ne insuflă permanent sensul mândriei, al măririi de sine, al îndreptăţirii de sine. Aceasta se bazează pe faptul că omul nu poate realiza nimic prin el însuşi şi chiar ni-L înfăţişează pe Dumnezeu ca Unul Care tot timpul "acordă credit" pentru realizările şi faptele bune ale omului. Smerenia - fie individuală sau comună, etnică sau naţională - este privită ca un simbol al slăbiciunii, ca ceva degradant pentru un om adevărat.
 Dar Dumnezeu Însuşi este smerit! Dumnezeu este smerit pentru că este perfect; smerenia Lui este slava Sa şi sursa adevăratei frumuseţi, perfecţiuni şi bunătăţi; oricine se apropie de Dumnezeu şi-L cunoaşte devine imediat părtaş la smerenia divină şi este înfrumuseţat prin ea. Aceasta este taina Fecioarei Maria, Maica lui Hristos, a cărei smerenie a făcut-o bucuria întregii Creaţii şi cea mai mare revelaţie a frumuseţii pe pământ, taina tuturor sfinţilor şi taina fiecărei fiinţe umane din timpul puţinelor momente ale apropierii sale de Dumnezeu.
Smerenia se învaţă contemplându-l pe Hristos, Care a spus: Învăţaţi de la Mine, pentru că sunt blând şi smerit cu inima".

Niciun comentariu: