Zilele trecute am primit o broşurică despre maica Benedicta "Mărturiile Maicii Eufrosina Jescu despre Doamna Academician Zoe Dumitrescu-Buşulenga - Monahia Benedicta". Nu am putut să o las din mână până nu am citit-o pe toată! M-a emoţionat cele scrise mai ales pentru că este vorba de o persoană de cultură respectată pentru contribuţiile sale şi nu una dată la o parte din diferite "motive" politice. Doamna Academician era frecvent vizitată de profesori universitari şi oameni de cultură din ţară, dar şi (sau mai ales) din străinătate. Şi cu toţii rămâneau uimiţi de viaţa pe care o ducea, deşi nu vroia să se lase descoperită în ceea ce priveşte viaţa sa duhovnicească. Primea şi foarte multe vizite din partea prietenilor şi cunoscuţiilor, dar acestea nu îi tulburau rânduiala zilnică. Se ducea la Sfânta Liturghie dimineaţa, iar când avea musafiri îl lăsa pe soţul dumneaei cu aceştia. Mergea zilnic, la diferite ore, aprindea lumânări şi apoi venea acasă. Când avea de scris îl trimitea pe dl. Apostol Buşulenga la biserică să aprindă lumânări. Vacanţele la Văratec erau pentru dumneaei compuse din biserică şi casă. Foarte rar ieşea din chilie sau din curte, deşi ceilalţi musafiri organizau plimări şi excursii la pădure şi prin împrejurimi.
"Veneau la Văratec grupuri de profesori americani. Doamna le vorbea şi toţi erau uimiţi de ce auzeau, iar la plecare spuneau: - Noi n-am ştiut că România are un om cu o aşa minte luminată.
Când veneau grupuri de profesori francezi şi doamna academician le vorbea de marii lor scriitori, aceştia rămâneau încremeniţi de câte ştia şi cunoştea Doamna şi spuneau: - Cum poate să stea o minte aşa luminată pe dealul Văratecului. Eu îi spuneam Doamnei ce au spus profesorii la plecare, iar ea zicea: - Da' ce, ei ne consideră un popor de tâmpiţi?
Au venit profesori scriitori şi academicieni italieni care erau foarte mulţumiţi că Doamna le cunoştea foarte bine istoria ţării şi ziceau - Cred că ştie mai bine istoria noastră decât istoria României.(...)
Când a fost la Roma, la Academia Română din Italia, Doamna Academician a reuşit să facă un Paraclis în clădirea Academiei pentru că nu putea să stea fără Sfânta Liturghie. Aducea un preot de la mare distanţă, tocmai de la Bari, ca să slujească. La sărbătoarea Sfintei Învieri veneau toţi diplomaţii de la celelalte ambasade ca să vadă cum este slujba de Înviere la noi, la ortodocşi. "
Cu binecuvântarea şi sfătuirea Părintelui Patriarh Teoctist Doamna Academician Zoe Dumitrescu - Buşulenga a fost tunsă în monahism de către Părintele Iustin, la mănăstirea Petru Vodă. A dorit ca aceasta să se facă în taină pentru a nu da năvală televiziunile într-un moment atât de solemn.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu